24 september 2020
Themadag: De eerste 1000 dagen
In de eerste duizend dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven: verschillen die in het begin van het leven ontstaan, zijn lastig te compenseren. Dat betekent dat een goed begin van fundamenteel belang is. Maar hoe zetten we de juiste stappen voor een kansrijke start? De themadag 'De eerste 1000 dagen' op donderdag 24 september biedt u een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten, vertaald naar uw praktijk.
Praktijkgericht programma
De eerste 1000 dagen start met een gedegen inleiding in het thema, waarna in de middag een keuze kan worden gemaakt uit zeven workshops. De gekozen onderwerpen zijn relevant voor psychiaters, kinderartsen, gynaecologen, jeugdartsen, huisartsen en andere medische professionals die de voordelen van een goede start vanuit hun ervaring volledig zullen onderschrijven. Het programma ziet er als volgt uit:
- 09:30 - 10:15 - Inleiding door Tessa Roseboom (dagvoorzitter)
- 10:15 - 11:00 - Angst en depressie tijdens de zwangerschap en de effecten hiervan op de (hersen)ontwikkeling van het kind - Birit Broekman
- 11:00 - 11:45 - Kindermishandeling: het belang van de eerste 1000 dagen - Mascha Kamphuis
- 12:15 - 13:00 - Keuze uit:
- Achtergronden en resultaten van het Generation R/Generation R Next onderzoek - Romy Gaillard
- Infant Mental Health - Brita de Jong-van Kempen
- 14:00 - 15:15 - Vroeg beginnen, veel te winnen? Behandeling van psychische klachten rondom de zwangerschap - Mijke Lambregtse
- 15:45 - 17:00 - Psychiatrische stoornissen en ontwikkeling van het brein - Peter Moleman
Meer informatie
Wilt u meer weten of aanwezig zijn bij de themadag? Informatie over de sprekers, het programma en de workshops vindt u op de website van de Tijdstroom.