Verschenen: Mythen over zelfmoord
Feit of fabel: 9 opvattingen over zelfmoord
Over zelfmoord bestaan veel opvattingen, zoals: ‘Mensen met zelfmoordgedachten zijn niet te helpen.’ Maar ook: ‘Veel acteurs en muzikanten overlijden door zelfmoord.’ En begin bij kwetsbare mensen vooral niet over zelfmoord, want voor je het weet, breng je iemand op ideeën. Maar welke van deze opvattingen zijn waar, en welke niet? En hoe komt het dat zelfmoord zo gevoelig is voor mythevorming? In Mythen over zelfmoord bespreekt De Beurs negen veelgehoorde opvattingen en legt hij ze langs de wetenschappelijke lat. De Beurs zet hiermee een belangrijke stap in het doorbreken van het taboe. Ook helpt hij betrokkenen het onderwerp bespreekbaar te maken. Hoe praat je het best over zelfmoord en welke vragen stel je?
Perspectief en hoop
Zelfmoord is een zwaar onderwerp maar De Beurs slaagt erin het onderwerp zo te beschrijven dat je er niet moedeloos van wordt. In tegendeel, door de verschillende opvattingen feitelijk en nuchter te bespreken biedt Mythen over zelfmoord nieuw perspectief en hoop. Het is daarmee van onschatbare waarde voor hulpverleners, patiënten en hun naasten en helpt hen om minder bang te zijn voor het thema zelfdoding. De Beurs benadrukt dat we moeten blijven uitdragen dat veel suïcidale mensen helemaal niet dood willen maar eerder op zoek zijn naar een uitweg voor hun problemen of gedachten. En dat hulp zoeken helpt. Heersende mythen continu van context voorzien, is hierbij van cruciaal belang.
Denk jij aan zelfmoord? Of maak je je zorgen om een ander? Bel 0900-0113 of chat via www.113.nl.
Met zijn boek Mythen over Zelfmoord wil De Beurs meer begrip creëren rondom dit thema omdat suïcide nog steeds een groot taboe is. Ook onder hulpverleners. Zijn concrete aanbevelingen, inzichten uit de wetenschap en uit verschillende richtlijnen maakt het boek geschikt voor ggz-professionals, huisartsen, studenten geneeskunde en psychologie en beleidsmakers, maar ook voor iedereen die meer wil weten over dit maatschappelijke probleem.