Radio Doc: Vechten Vluchten Bevriezen met Agnes van Minnen
Vast in een beklemmende herinnering
De hoofdpersoon in de documentaire wordt geplaagd door steeds weer terugkerende nachtmerries van verlamming en beklemming. Als jonge vrouw had zij een traumatische ervaring waarin zij urenlang bevroor. Om haar reactie beter te begrijpen en verwerken, gaat ze in gesprek met Agnes van Minnen, klinisch psycholoog en auteur van het boek Verlamd van angst.
Van onbegrip naar begrip
Vaak kunnen slachtoffers op veel onbegrip rekenen, niet in de minste plaats van zichzelf. Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? In het gesprek met de hoofdpersoon legt Van Minnen uit dat bevriezen helemaal geen keuze is, maar een reflex die je in staat stelt om bedreigende situaties te doorstaan. Ondanks dat deze reactie achteraf het moeilijkst te verwerken is, is bevriezen zelfs de meest effectieve overlevingsstrategie voor mensen in acute nood.
De weg naar herstel
Door het besef dat hun eigen verlamming een hele natuurlijke reactie was, kunnen slachtoffers een begin maken de eigen schaamte te doorbreken en de schuld daar te plaatsen waar die thuishoort: namelijk niet bij henzelf, maar bij de dader. Wil je meer weten over bevriezen in angstige situaties?
De radiodocumentaire kun je op de website van NPO Radio 1 terugluisteren.
Verlamd van angst is bedoeld voor zowel slachtoffers van seksueel misbruik, als ook voor mensen uit de directe omgeving, zoals een therapeut, familielid of vriend. Het lezen van het boek vergroot het begrip voor het slachtoffer en door het boek samen te lezen, wordt het gemakkelijker om erover in gesprek te gaan. Doorbreek op deze manier samen het taboe en zet de stap van schaamte naar opluchting.