Verschenen: Handboek exposure
Compleet overzichtswerk
Exposuretherapie is in haar schijnbare eenvoud en logica soms verraderlijk. Ze vraagt een combinatie van theoretische kennis, praktische ervaring en een goede werkrelatie, maar ook durf, van de patiënt én de therapeut. Handboek exposure is het eerste boek in binnen- en buitenland dat volledig gewijd is aan exposuretherapie. Met als doel de lezer te helpen met zowel effectievere behandelingen als meer werkplezier. In dit complete overzichtswerk wordt er aandacht besteed aan de achtergrond en effectiviteit van alle vormen van exposuretherapie. Ook is er aandacht voor de toekomst van exposure, want spannende nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenonderzoek en farmacologie zouden er weleens voor kunnen zorgen dat exposuretherapie zoals wij haar kennen over een aantal decennia geheel nieuwe vormen heeft aangenomen.
Achtergrond, effectiviteit, risico’s en valkuilen
Deel I van Handboek exposure beschrijft de historische en theoretische achtergronden van exposuretherapie en het onderzoek naar de effectiviteit ervan. Ook gaat het dieper in op het verschijnsel therapist drift: het niet aanbieden of afwijken van evidencebased technieken zoals exposure, terwijl deze wel beschikbaar zijn. In deel II worden de diverse vormen van exposuretherapie beschreven, waarbij de achtergrond, de empirische evidentie en (contra-)indicaties, de risico’s en valkuilen, en de eventuele aandachtspunten bij de toepassing bij kinderen en jongeren aan bod komen. Er is aandacht voor Exposure in vivo, Imaginaire exposure, Interoceptieve exposure, Exposure in een virtuele omgeving, Schrijftherapie, Narratieve exposure therapie en Cue Exposure Therapie. Deel III gaat over een aantal behandelingen die gedeeltelijk met exposuretherapie verwant zijn. Er wordt duidelijk gemaakt wat ze wel en wat niet met exposuretherapie gemeen hebben en waarom ze een veelbelovende uitbreiding van het behandelaanbod vormen.
Handboek exposure is een overzichtswerk waarin de theorie, evidentie en uitvoering van alle vormen van exposure beschreven staan. Het bevat volledige protocollen, registratieformulieren, behandelrationales en casuïstiek. Het boek is zeer relevant voor (gezondheidszorg-)psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, cognitief gedragstherapeutisch werkers en psychiaters (in opleiding) en alle andere professionals die exposure toepassen of willen gaan toepassen.