Verschenen: De therapeutische relatie
Het belang van de therapeutische relatie
De snelle opkomst en proliferatie van richtlijnen, protocollen, verplicht monitoren en digitale behandelingen zet de ambachtelijke en creatieve kant van het psychotherapeutisch werk onder druk. Aan de vraag welke rol of positie er in de geestelijke gezondheidszorg overblijft voor de therapeutische relatie valt daarmee niet te ontkomen. Met dit boek maakt Anton Hafkenscheid duidelijk dat de therapeutische relatie nog steeds, en juist in deze tijd, onmisbaar en springlevend is, alle managed care en technologische ontwikkelingen ten spijt.
Relatie tussen therapeut en cliënt
Er is in de huidige geestelijke gezondheidszorg een grote stapel handboeken voor de psychotherapeutisch behandelaar over hoe je de cliënt kunt helpen diens klachten, problemen en patronen te veranderen. Er zijn echter nog steeds opvallend weinig handboeken over de relatie tussen behandelaar en cliënt. Anton Hafkenscheid heeft zijn unieke boek uit 2014 op grond van ervaring in de opleiding en commentaar van collega’s verder uitgebreid en verdiept. Hij bespreekt verschillende theoretische perspectieven op de therapeutische relatie en hij behandelt het wetenschappelijk onderzoek. Hij completeert dit vervolgens met hoofdstukken die de lezer helpen de therapeutische relatie als veranderingsinstrument in te zetten.
Nieuw in deze volledig herziene editie
Ervaringen met het gebruik van de eerste druk in het postdoctoraal onderwijs voor gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen waren de motivatie om het boek sterk uit te breiden. Alle hoofdstukken uit de eerste druk ondergingen een update en er zijn 6 nieuwe hoofdstukken toegevoegd. Het onderdeel therapeutische interventies is uitgebreid van 1 naar 3 hoofdstukken.
De nieuwe hoofdstukken in deze herziene editie zijn:
- H 1: Aanloop tot de theorievorming over de therapeutische relatie
- H 5: Het interpersoonlijke paradigma: grondbeginselen en ontwikkelingen
- H 6: Heilloze en heilzame vicieuze cirkels, handlangers of medeplichtigen (het cyclische psychodynamische model van Paul Wachtel)
- H 11: Therapeutisch commentaar en het ‘daar en toen/dan’ (knowing what to say when)
- H 13: Therapeutisch commentaar en het ‘hier en nu’ (interpersoonlijke groepstherapie)
- H 14: Persoonsgerichte supervisie
De auteur
Anton Hafkenscheid is klinisch psycholoog/psychotherapeut bij het Sinaï Centrum en docent aan diverse postdoctorale opleidingen. Hij verrichtte de afgelopen decennia veel onderzoek naar de specifieke betekenis van de therapeutische relatie. Voor zijn publicaties en lezingen op dit gebied ontving hij eind 2013 de eerste Wim Trijsburgprijs van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.
Dit boek is in eerste instantie geschreven voor aankomende therapeuten (studenten in de masterfase, gezondheidszorgpsychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters in opleiding). Ook ervaren professionals kunnen met dit boek hun voordeel doen, juist in deze tijd waarin de therapeutische relatie als therapeutisch instrument ten onrechte in de verdrukking dreigt te raken.