Botsende gedachten, hoe ga je ermee om?
Cognitieve dissonantie
Botsende gedachten, zoals de voorbeelden hiervoor, worden in de psychologie ook wel cognitieve dissonatie genoemd. Bij dit fenomeen ervaar je vaak ongemak omdat het gedrag dat je vertoont niet overeenkomt met je gedachten.
Stel, je laat twee studenten (die wel houden van een feestje) een praatje geven voor een publiek om hen over te halen geen alcohol te drinken. De ene student krijgt na afloop een vergoeding van € 10,-. De andere student bied je een vergoeding van € 100,-. Welke van deze studenten zal zijn eigen idee over het drinken van alcohol het meest bijstellen na het geven van dit praatje? Benieuwd naar de uitkomst? Luister mee! Of beluister een van de andere afleveringen uit de podcastserie.
Meer weten?
Waarom zijn we zo gevoelig voor nepnieuws en vinden complottheorieën zo'n breed gehoor? Een belangrijke reden daarvoor is de menselijke drang naar samenhang, de drang om losse feiten tot ordelijke verhalen te smeden.
Het boek Drang naar samenhang gaat over de psychologie van het begrijpen. Gewapend met de adviezen uit dit boek ben je in staat nieuwsberichten en wetenschappelijke resultaten beter te begrijpen, informatie van desinformatie te onderscheiden en bullshit sneller te herkennen.