Verschenen: Handboek familierelaties bij psychotrauma
Het effect van psychotrauma op familierelaties
Traumatiserende ervaringen zoals geweld, een ongeval of verlies, mishandeling of verwaarlozing kunnen grote gevolgen hebben binnen een gezin en tussen generaties. Niet alleen individuen maar ook ouder-kindrelaties komen onder enorme druk te staan. Hoe gaat een gezin om met traumatische ervaringen? Wat zijn de gevolgen voor het ouderschap, de gezinsdynamiek en de subsystemen? En hoe is de uitwerking op de ontwikkeling en de psychische gezondheid van kinderen? Wat kun je doen om ouder-kindrelaties na ingrijpende gebeurtenissen te verbeteren? En hoe bevorder je het herstelvermogen van kinderen en gezinnen?
Over effectieve behandelingen van individuele gevolgen is inmiddels veel bekend, maar over behandeling van de gevolgen voor gezinsrelaties minder. Handboek familierelaties bij psychotrauma gaat over methoden van diagnostiek en behandeling voor relationeel herstel. De auteurs, allen expert op het gebied van psychotrauma, beantwoorden deze vragen vanuit een systemisch kader of familieperspectief, geïllustreerd met voorbeelden uit de klinische praktijk.
Voor wie?
Handboek familierelaties bij psychotrauma is relevant voor iedereen die te maken heeft met door geweld of andere traumatische ervaringen getroffen gezinnen. Naast de wetenschappelijke inhoud over ondersteuning, diagnostiek en behandeling van gezinnen, bevat het handboek interventies en activiteiten uit de praktijk. Het boek biedt hulpverleners die met getraumatiseerde mensen werken handvatten voor diagnostiek en behandeling van gezinnen. Zo wordt de hulpverleningspraktijk ondersteund en worden medewerkers in de jeugdzorg en ggz geïnspireerd.
Dit handboek gaat over methoden van diagnostiek en behandeling voor relationeel herstel. De auteurs, allen expert op het gebied van psychotrauma, beantwoorden deze vragen vanuit een systemisch kader of familieperspectief, geïllustreerd met voorbeelden uit de klinische praktijk.