Jaarsymposium Psychiatrisch onderzoek
Inhoud
Het vaststellen van stoornissen in het realiteitsbesef en het ziektebesef is een essentieel onderdeel van het onderzoek van de status mentalis. Beide zijn namelijk van groot belang voor de behandeling. Een patiënt met een intact realiteits- en ziektebesef zal zich eerder laten behandelen en minder geneigd zijn om gevolg te geven aan bijvoorbeeld suïcidale of paranoïde impulsen. De mate van realiteits- en ziektebesef bepaalt het ziektegedrag en is daarom van prognostische betekenis. Gering of ontbrekend ziektebesef correleert met een ongunstig beloop bij schizofrenie en bipolaire-stemmingsstoornissen, met medicatieontrouw en met suïcidaliteit. Meestal is er een duidelijke relatie tussen de mate van realiteitsbesef en de mate van ziektebesef.
Onder voorzitterschap van em.prof.dr. Michiel W. Hengeveld komen experts aan het woord over de verschillende aspecten van het realiteits- en ziektebesef. Wat zijn de recente neurobiologische en neuropsychologische inzichten over het ziekte-inzicht bij psychotische stoornissen? Is het ontbreken van het ziektebesef hetzelfde als anosognosie? Wat is de betekenis van het ontbreken van het realiteitsbesef bij de obsessieve-compulsieve stoornis? Wat is de rol van de veranderingen in de zelfwaarneming bij het verlies van realiteitsbesef? Dit alles is van belang voor de dagelijkse praktijk van uw gestandaardiseerde maar gepersonaliseerde psychiatrisch onderzoek, omdat u veel meer wilt doen dan het afnemen van vragenlijsten of een gestructureerd interview van DSM-5-criteria. De voordrachten worden afgewisseld met intermezzo’s van videofragmenten van klinische voorbeelden en het demonstreren van technieken om ziektebeleving en besef door suggestie te veranderen.
Sprekers
em.Prof.dr. Michiel W. Hengeveld (voorzitter)
Prof.dr. Ton van Balkom
Prof.dr. Luciano Fasotti
Prof.dr. Lieuwe de Haan
Dr. Desiree Oosterbaan
Prof.dr. Marieke Pijnenborg
Dr. Joeri Tijdink
Doelgroep
Deze nascholing is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.
Praktische informatie
Datum: vrijdag 2 december 2022
Locatie: de Rode Hoed te Amsterdam. Ook kunt u de presentaties online volgen, zowel live als later in de opgenomen versie.
Inschrijven: het inschrijfgeld bedraagt € 355,-. A(N)IOSsen, PIOG’s en voltijdstudenten betalen € 215,-. Inschrijven kan via Lemion.