Cursus ACT: een procesgerichte aanpak
Inhoud
In de 6-daagse training leer je wat de essentie van ACT is, als mens en in de rol van therapeut. Alle kernconcepten komen aan bod.
Het hele proces dat je doormaakt in de training zal je helpen om betere professionele afwegingen te maken over welke ACT interventies je inzet en wanneer. Oefeningen, metaforen, rollenspellen en het leren maken van afwegingen over de passende interventies zijn allemaal kernonderdelen van de training.
Na afloop van de cursus heb je alle kerncomponenten ervaren en heb je ermee gewerkt. Wat je meeneemt is een diepe ervaring met waar ACT echt over gaat en hoe je ACT in je eigen praktijk kunt toepassen.
Programma
Dag 1 en 2: Ervaringsgerichte introductie proces-gestuurde ACT. Op de eerste dag starten we met een kader voor procesgericht werken met ACT. Enkel de hoogstnodige theorie wordt aangeraakt omdat we zo snel mogelijk naar de ervaring willen. Je leert in dag 1 ook waarom er in procesgericht werken met ACT zoveel nadruk ligt op zelf-als-inhoud, het verhaal van de cliënt, en hoe cruciaal dit is voor de rest van de therapie. Ook wordt er extra stilgestaan bij creatieve hopeloosheid omdat het vaak lastig blijft om cliënten te laten stilstaan bij hun pijn. Je ervaart waarom het zo lastig is en krijgt meer inzicht in hoe je dit geleidelijk kan aanpakken. Op dag twee komen defusie, acceptatie, contact met het hier en nu, zelf als context, waarden en toegewijde actie aan bod. Ook hier zal je ervaren hoe een procesgerichte manier van werken met ACT andere klemtonen legt.
Dag 3, 4, 5 en 6: ACT als therapeut: hoe doe je dat? Alle componenten van de hexaflex worden grondig geoefend op een procesgerichte manier. Er wordt voor elke component een voorbeeld getoond hoe het er uit ziet als je ACT geïntegreerd toepast. Dat betekent dat je ziet hoe je op een natuurlijke manier in dialoog blijft met de cliënt, zonder dat oefeningen of metaforen aparte onderdelen worden. In deze dagen wordt opnieuw extra aandacht besteed aan het verhaal van de cliënt en aan hoe je je cliënt helpt om in beweging te komen (creatieve hopeloosheid).
Praktische informatie
Data: 16, 17 februari, 2, 3, 23 en 24 maart 2023
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Locatie: Geleen
Doelgroep: Deze training is gericht op professionals in de gezondheidszorg met enige ervaring in ACT, hoewel we denken dat beginners kunnen aanhaken als ze ervaring hebben in het begeleiden van cliënten.
Studieuren: 36u (de workshop zelf) plus 24u (lezen en oefenen)
Studiemateriaal: ACT met hoofd en hart (2022) door Bruyninx, Barnes-Holmes, McEnteggart, Thewissen en Vleugel en een digitale syllabus met oefeningen en metaforen uit de training.
Accreditatie: NIP, VGCT, FGzPt
Prijs: €1190
Inschrijving via Factor psy