De nieuwste boeken van dit voorjaar
Een recept voor geluk, dat is er niet. Maar een recept voor ongeluk is er wel degelijk! Vat alles persoonlijk op, geef geen grenzen aan, vergelijk jezelf voortdurend met anderen en ga er maar van uit dat je niet goed genoeg bent. Dit is een greep uit de 8 leefregels die wereldreiziger, psycholoog en coach Niels den Daas opstelde. In de zee aan zelfhulpboeken laat hij een lichtvoetig, en soms hilarisch, tegengeluid horen. Niet alles hoeft ingewikkeld te zijn, niet alles heeft veel woorden nodig.
In navolging van Raworths donuteconomie en het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, stelt Hilgo Bruining – hoogleraar neurobiologische ontwikkelingsstoornissen en kinderpsychiater – optimale zorg voor als een donut tussen het sociaal-biologisch fundament en het plafond aan welzijn en zorg. De sweet spot is de donut zelf waarin kinderen zich naar hun eigen capaciteit duurzaam en optimaal kunnen ontwikkelen. Bruining presenteert de donutpsychiatrie als een model om de rechten van het kind op de individuele behoeften te laten aansluiten. Hij beschrijft welke vijf stappen nodig zijn voor deze transitie naar duurzame en eerlijke zorg: verander de doelstelling, zie het grotere geheel, snap de systemen, stimuleer de menselijke natuur, en richt je op herverdeling.
Ingrid Verbeek is somnoloog-slaaptherapeut en heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van slechte slapers. Haar belangrijkste advies voor de onrustige slaper is: er is iets aan te doen! Je kunt op heel veel manieren goed slapen. Verbeek geeft advies voor een goede nachtrust in iedere levensfase. Aan slechte slapers die beter willen slapen en aan goede slapers die goed willen blijven slapen. Dit doet zij aan de hand van informatie over slaap, concrete opdrachten, persoonlijke verhalen en voorbeelden van mensen die zij in haar praktijk tegenkwam.
Kom je maar niet over je ex heen? Ben je stiekem nog dag en nacht met je ex bezig? Lijkt er maar geen einde te komen aan de woede, het verdriet, de frustratie en de ondraaglijke pijn over je verbroken relatie? Voelt het bijna alsof je verslaafd bent aan je ex? Aan de hand van bewezen effectieve technieken helpt klinisch psycholoog en therapeut Cortney Soderlind Warren je om met de heftige gevoelens van een break-up om te gaan, los te komen van het verleden en weer oog te hebben voor waar je gelukkig van wordt. Door los te komen van je liefdesverslaving zul je uiteindelijk sterker, eerlijker en authentieker in het leven staan.
Klimaatverandering heeft een directe invloed op het leven van alle mensen. Hoewel de Club van Rome ons al decennia geleden waarschuwde, lijkt het alsof we enigszins zijn overvallen door de klimaatveranderingen die nu in alle hevigheid losgebarsten zijn. Klimaatpsychologie belicht de veelzijdige invloed van klimaatverandering op het menselijk welzijn, variërend van fysieke gezondheid tot mentale veerkracht. Het boek biedt niet alleen inzicht in de mentale gevolgen van klimaatverandering, maar ook in de cruciale rol die psychologie speelt bij het bevorderen van duurzaam gedrag.
Of je nu psycholoog, beleidsmaker, klimaatactivist, docent of gewoon een geïnteresseerde leek bent, Klimaatpsychologie is een must-read voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzamere toekomst op een leefbare planeet.
Wat moet en kun je doen als een jongere aangeeft het leven niet meer te zien zitten? Welke vragen kun je stellen en welke juist niet? Als niet-hulpverlener in de ggz weet je dan vaak niet precies wat je moet doen. Moet je altijd iets doen? En wat kun je doen?
In Praat erover deelt oud-psychiater Jan Meerdinkveldboom de kennis die er is en de ervaring die hij heeft, met de mensen die er niet voor hebben doorgeleerd maar wél graag willen weten wat ze (goed) kunnen doen. Hoe reageer je in een eerste gesprek? Welke vragen moet je wel stellen, en welke juist niet? Welke reactie is goed, en welke niet? De belangrijkste boodschap: jongeren tussen 12 en 25 jaar zijn geen volwassenen. Ze kunnen het nog niet alleen.