Verschenen: Een positief zelfbeeld
Bij stress kunnen cliënten met LVB nog minder aan
Bij overvraging loopt de stress op en holt het functioneren, zowel cognitief als emotioneel, achteruit. Met als gevolg faalervaringen, frustraties en gedragsproblemen, en op de langere termijn aangeleerde hulpeloosheid en een negatief zelfbeeld.
LVB en een negatief zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld speelt vaak een centrale rol in de problematiek waarmee mensen met LVB in de ggz terechtkomen. De drie auteurs van Een positief zelfbeeld hebben de krachten gebundeld. De interventie die uit deze samenwerking is ontstaan, is gebaseerd op cognitief-gedragstherapeutische principes en is een bewerking van de interventie die in het populaire zelfhulpboek Negatief Zelfbeeld (2022) van Manja de Neef is beschreven.
Speciale aanpassingen voor deze doelgroep
Het boek bestaat uit twee delen: de trainershandleiding en het werkboek voor de cliënt. Omdat mensen met LVB meer baat hebben bij ervaringsleren dan theoretisch leren, ligt in het werkboek de nadruk op doe-onderdelen, zoals het trainen van vaardigheden en het experimenteren met ander gedrag. Dankzij deze interventie kan een grote groep cliënten profiteren van de effecten van een positiever zelfbeeld, zoals meer zelfvertrouwen, een verbeterd welbevinden, meer mogelijkheden om zich te ontplooien, en het ervaren van zingeving en participatie in de maatschappij.
Over de auteurs
Manja de Neef is gz-psycholoog, gedragstherapeut en psychotherapeut in ruste. Meer dan 30 jaar was zij docent en supervisor bij de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën. Van haar hand verschenen meerdere boeken over de behandeling van een negatief zelfbeeld.
Rinke Giesen werkt als verpleegkundig specialist ggz bij VGGNet, een expertisecentrum voor psychiatrie en licht verstandelijke beperking. Zij vindt het belangrijk dat licht verstandelijke beperking sneller wordt gesignaleerd in de reguliere ggz, zodat de cliënt een passende behandeling kan ontvangen.
Wilma van Langen werkt als verpleegkundig specialist ggz bij VGGNet. Zij heeft de basisopleiding cognitieve gedragstherapie gevolgd en heeft veel ervaring met CGT bij cliënten met een verstandelijke beperking.