‘In de ogen van Medusa’ op de shortlist van de Louis Hartlooper Prijs
Over de Louis Hartlooper Prijs
De prijs wordt voor de twintigste keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.
Naast een eervolle plek, middels een fotografische afbeelding in de eregalerij van het LHC, bestaat de prijs uit een bedrag van 1.000 euro, een penning met oorkonde en daarnaast een Zwarte Spiegel. Net als gewone spiegels, symboliseert een zwarte spiegel reflectie, maar op een dieper niveau. In de praktijk van ‘schouwen’ wordt de zwarte spiegel gebruikt om visioenen op te roepen. Dit vereist een speciale manier van kijken, om beelden en inzichten te ontvangen.
Procedure
Elke deelnemende filmvakvereniging (te weten NAPA (voorheen FPN en DPN), DDG, NSC, en Netwerk Scenarioschrijvers) heeft uit eigen gelederen een representant gekozen die zitting neemt in de jury, die bestaat uit vijf leden.
De jury van de Louis Hartlooper Prijs bestaat dit jaar uit:
- Lianne Damen (namens Netwerk Scenarioschrijvers)
- Brigit Hillenius (namens Netherlands Society of Cinematographers)
- Chantal Nissen (namens NAPA – Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie)
- Nicky Onstenk (namens NAPA – Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie)
- Suzanne Raes (namens DDG – Dutch Directors Guild)
Shortlist
De genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2024 zijn (in alfabetische volgorde van publicatie):
1. De Bolle Gogh – Jaap Cohen. Querido, Amsterdam, 2024.
2. Frans Weisz. Dagboek van een filmmaker – Harry Hosman (samenstelling). Uitgeverij Pluim, Amsterdam, 2023.
3. In de ogen van Medusa. Filosofie en de duistere spiegel van horror - Dimitri Goossens. Boom, Meppel, 2023.
4. Kind van de zon. Portret van een eigenzinnig filmmaker – René van Nie. Uitgeverij IJzer, Utrecht, 2024.
5. Lichaam en steen: over film - Camiel van Winkel. Letterwerk, Borgerhout, 2023.
Over In de ogen van Medusa
Van Dr. Frankenstein en Dracula tot The Walking Dead en The Last of Us – vanaf zijn ontstaan in de romantiek tot op de dag van vandaag is horror mateloos populair. Angstaanjagende monsters en choquerende beelden blijven generaties kijkers boeien. Maar wat is er zo intrigerend aan deze ogenschijnlijk platte vorm van vermaak? Is er een diepere betekenis te ontwaren in de bloederige wereld van slashers, shock en gore? Volgens filosoof Dimitri Goossens valt in horror de hartslag van de menselijke conditie te beluisteren. Hij beschrijft waar het genre vandaan komt en legt uit waarom het ons blijft achtervolgen en fascineren.