De effectiviteit van interpersoonlijke psychotherapie (IPT) voor de behandeling van een depressie is inmiddels ruimschoots aangetoond in diverse meta-analyses. IPT wordt naast cognitieve gedragstherapie genoemd als voorkeursbehandeling voor een depressie in verschillende internationale richtlijnen. Ook in Nederland wordt de toepassing van IPT als evidencebased behandeling in de multidisciplinaire richtlijn aanbevolen.
IPT wordt vooral toegepast bij patiënten met (unipolaire) depressie, zowel bij volwassenen als bij adolescenten en ouderen, maar kan ook worden gebruikt bij patiënten met bijvoorbeeld een bipolaire stoornis, post-partumdepressie of dysthyme stoornis. Buiten het domein van de affectieve stoornissen is IPT onderzocht en effectief bevonden bij de behandeling van boulimia nervosa en de eetbuistoornis.
IPT is een kortdurende behandeling (doorgaans twaalf sessies), waarbij de nadruk ligt op veranderingen in het dagelijkse leven van de patiënt. De beginfase (sessies 1 tot en met 3) richt zich op diagnostiek en uitleg van het ziektebeeld depressie.
In de behandelfase (sessies 4 tot en met 10) wordt het gekozen probleemgebied geactualiseerd aan de hand van concrete ervaringen die de patiënt gedurende de afgelopen week heeft opgedaan.
Tijdens de laatste fase (sessies 11 en 12) wordt de nadruk gelegd op de vorderingen die gemaakt zijn. Ook ga je in op het beëindigen van het samenwerkingsverband en wat dit oproept. Ten slotte wordt benadrukt wat de patiënt geleerd heeft en vooral hoe die zelf heeft bijgedragen aan het herstel.
Van een depressieve stoornis wordt gesproken als patiënten symptomen hebben die voldoen aan de criteria voor een depressieve stoornis van de DSM-5. Depressief gedrag zou ontstaan (of in stand gehouden worden) door onvoldoende positieve bekrachtigers of inadequate bekrachtigers, als reactie op gedrag van de persoon in kwestie. Als iemand depressief is, neemt het activiteitenniveau af en daarmee neemt de bekrachtiging verder af, wat kan leiden tot toename van de depressiviteit. De toename van depressiviteit heeft weer tot gevolg dat het activiteitenniveau verder afneemt en daarmee de voldoening. Zo belandt iemand in een vicieuze cirkel.
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten, onder redactie van Ger Keijsers, Agnes van Minnen, Marc Verbraak, Kees Hoogduin en Paul Emmelkamp. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor volwassenen altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling, ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.
Auteurs van dit protocol: Mark Blom en Kosse Jonker
De standaard psychologische behandelingen zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen altijd bij de hand!
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account