‘Mijn enige zorg is of de vloeren het nog wel houden.'
Aan het woord is een rasverzamelaar die leeft te midden van het resultaat van zestig jaar verzamelen: van bierviltjes en fietssturen tot boeken, vooral heel veel boeken. Problematische verzamelaars (‘hoarders’) verzamelen niet alleen uit passie. Zij hebben één ding met elkaar gemeen: ze willen en kunnen geen afstand doen van hun spullen. Dit leidt tot zorgwekkende situaties en stelt gemeenten, hulpverleners en de sociale omgeving voor een groot probleem.
Eerste Nederlandstalige handboek over hoarding
Problematisch verzamelen staat in het buitenland al jaren in de belangstelling. Er wordt onderzoek naar verricht en er zijn speciale klinieken, zelfhulpboeken en websites. Voor het eerst is nu ook een Nederlandstalig handboek verschenen over verzamelzucht: in Problematische verzamelaars geven auteurs uit het werkveld inzicht in dit fenomeen en bieden zij praktische handvatten voor de hulpverlener.
Herken en behandel de problematische verzamelaar
Hoe herken je als hulpverlener een hoarder? Wat zijn de risico’s en gevolgen van overmatige verzamelwoede? Hoe kun je een problematische verzamelaar het beste ondersteunen? Ook al ontstaat hoarding meestal niet van het ene op het andere moment, toch lijkt het een irreversibel proces als het eenmaal in gang gezet is. Ondanks alle inspanningen van de omgeving om de problemen op te lossen. De auteurs bespreken verschillende behandelmethoden, zoals individuele en groepstherapie, en vrijwillige zorg versus gedwongen hulpverlening. In het laatste hoofdstuk komt een rasverzamelaar zelf aan het woord.
Voor wie?
Dit boek is voor professionals die te maken hebben met hoarders: thuisbegeleiders, GGD'ers, hulpverleners uit de ggz en de thuiszorg. Ook is het relevant voor woonconsulenten, professional organisers en mensen werkzaam bij gemeenten die zich bezighouden met WMO.
'Wil de patiënt überhaupt wel veranderen? In de bijdrage van Appelo wordt dat fraai in een formule weergegeven. (...) Door het hele boek zijn casusstudies opgenomen en dat maakt een en ander inzichtelijk. Ook prettig zijn in de bijlagen de vragenlijsten die goed bruikbaar zijn in de praktijk. (..) Na dit boek gelezen te hebben ga ik toch maar eens met een kritisch oog door mijn eigen huis lopen. Is de uitgebreide bibliotheek eigenlijk geen uit de hand gelopen collectie en een eerste teken van hoardingsproblematiek?' Giovanni Timmermans in Tijdschrift Klinische Psychologie.
'Bij iedere fikse tegenslag laat ik de boel de boel. De spullen stapelen zich op, ik raak het overzicht kwijt en zodra de chaos een bepaalde grens over is, lijkt er geen weg terug. (...) Voor mij is de maat vol.' Bambi Bogert in Let niet op de rommel in de Volkskrant
'Het standaardwerk voor professionals die met hoarding in aanraking komen' - Sociale Psychiatrie
Op vrijdag 23 november 2012 was auteur Jaco Berveling te gast bij Casa Luna (NCRV). In Problematische verzamelaars schreef hij een hoofdstuk over de achtergrond van hoarding. Wat is het verschil met 'gewoon' verzamelen? En wat drijft de hoarder: is er sprake van een dwangstoornis of kan ook een hersenbeschadiging tot dit gedrag leiden? Via de website van het programma kunt u het interview terugluisteren.
Op zondag 28 oktober 2012 was José van Beers het hele uur te gast bij De zondag van Van Willigenburg (RKK, Radio 5); op de website is de uitzending te beluisteren.
Op vrijdag 26 oktober 2012 werden auteurs José van Beers en Ingrid Talen geïnterviewd in het programma DeGids.fm (VARA, Radio 1). Het item is nu te beluisteren (en te bekijken) via de website van DeGids.fm.
De redactie van MGv sprak met José van Beers over o.a. de juiste vorm van hulpverlening en hulp aan kinderen van problematische verzamelaars.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account