Komt een filosoof bij de dokter laat zien wat de filosofie de medische praktijk te bieden heeft. Steeds vaker worden artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners geconfronteerd met vragen rond gezondheid en gezondheidszorg die niet zomaar te beantwoorden zijn met medische kennis of vanuit de praktijkervaring. De filosofie biedt de medische professional een kader om opnieuw naar het eigen werk te kijken.
Beginnend bij de praktijk benadrukt Komt een filosoof bij de dokter de relevantie van wijsgerige reflectie voor de gezondheidszorg. Wat kunnen we zeggen over een 'plicht' tot mantelzorg voor familieleden en vrienden van verpleeghuisbewoners? Welke kentheoretische uitgangspunten zitten achter de nieuwe versie van het psychiatrische handboek DSM? Leiden deze tot nog meer medicalisering? En is dat erg?
In de spreekkamer heeft de hulpverlener te maken met complexe vragen. ‘Ben ik nou ziek of niet?’ vraagt de patiënte met een genetisch verhoogde kans op borstkanker. ‘En waarom krijg ik soms het gevoel dat ik een nummer ben in dit ziekenhuis, louter een ziek lichaamsdeel?’ Je hoeft geen filosoof te zijn om dit soort vragen te stellen. Maar de filosofie kan wel helpen om ze te beantwoorden.
'In april, de maand van de filosofie, komt de filosoof ook langs bij de dokter. Gelukkig is hij – getuige het boek dat onder deze titel verscheen – niet al te behept met jargon, en heeft hij veel relevants te melden.' – Henk Maassen in Medisch Contact
Lees hier de volledige recensie.
'bundel met intrigerende essays'- Nico van Duijn in Huisarts en wetenschap augustus 2014
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account