Henny van der Meijden
Dr. Henny van der Meijden was tot 2021 onderwijskundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zij promoveerde in 2005 op onderzoek naar de manier waarop kinderen via de computer met elkaar samenwerken (Computer Supported Collaborative Learning).
Uit haar onderzoek bleek dat kinderen die beter konden typen, betere resultaten haalden op een rekentoets. En dat terwijl ze even goed kunnen rekenen. Hoe kwam dat? Is goed (blind) kunnen typen van invloed op schoolprestaties? En waarom leren kinderen niet blind typen op school zoals ze ook leren schrijven? Vanaf die tijd hebben deze vragen haar getriggerd en concentreerde haar onderzoek zich op het beantwoorden ervan.
Aan de Radboud Universiteit doceerde zij vakken die te maken hadden met de opleiding van docenten, het gebruik van ICT in de klas en het opzetten en uitvoeren van onderwijskundig onderzoek. Zij was supervisor van vele bachelor- en masterscripties. In de laatste jaren lag de focus van haar onderwijs op het ontwikkelen van een doorgaande leerlijn voor coaching.
Van der Meijden was enkele jaren ‘Visiting Professor’ aan de Universiti Teknologi Malaysia (UTM) in Johor Bahru, waar zij lezingen gaf over e-learning, ICT in Education, en 21st Century skills. Zij begeleidde een aantal promovendi van UTM met wie zij artikelen publiceerde.
Naast onderzoek en onderwijs was zij het gezicht voor de studenten en docenten van Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde die een deel van hun studie in het buitenland wilden uitvoeren. In 2021 ontving zij de ‘Oeuvre prijs’ van de Faculteit Sociale Wetenschappen voor haar werkzaamheden op deze verschillende terreinen.