Op 18 juni 2015 was het precies 200 jaar geleden dat bij het Belgische dorpje Waterloo de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen door de geallieerde Engelse, Pruisische, Nederlandse en Belgische troepen. Waterloo, 200 jaar strijd belicht de Belgische en Nederlandse bijdrage aan Waterloo deze slag en de strijd bij Quatre Bras, die eraan vooraf ging.
Napoleons nederlaag
De schrijvers beperken zich echter niet tot het nationale verhaal alleen. Vanuit Nederlands en Belgisch perspectief beschrijven ze het grote verhaal van de veldslag, en de strijd om de Europese geschiedenis voor en na Napoleons nederlaag.
Ook besteden ze uitvoerig aandacht aan de ervaringen en belevenissen van de militairen op het slagveld, van de generaal tot de gewondenverzorger. Hoe komt het dat de rol van de Belgen en Nederlanders op 16 en 18 juni 1815 onderbelicht is gebleven en nationale helden zijn vergeten? Waarom werd de nagedachtenis aan de slag na 1815 inzet van een nieuwe strijd?
Een nieuwe politieke orde
Zo beschrijven de auteurs de geschiedenis van Waterloo in een brede politiek-maatschappelijk context, als het dramatische slot van het napoleontische tijdperk, en als het begin van een nieuwe politieke orde in Europa.
In de pers
Op 18 juni was auteur Ben Schoenmaker te zien in Nieuwsuur, over de herdenking van de slag. Bekijk het fragment (thema vanaf 16.56min, Ben Schoenmaker vanaf 22.17min).
Lees het artikel op Knack.be over het boek en de rol van Belgen en Nederlanders bij Waterloo.
Beluister het interview met auteur Jeroen van Zanten over Waterloo in het radioprogramma EenVandaag, van 25 mei 2015.
Op 6 juni 2015 was Jeroen van Zanten te gast bij het radioprogramma AvroTros Nieuwsshow. Luister het gesprek hier terug.
De NOS was aanwezig bij de boekpresentatie. Lees en luister het verslag hier terug.
Kennislink.nl besprak het boek op hun site. Lees de recensie hier terug.
Ook Historiek.nl besprak het boek. Lees de recensie hier terug.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account