Verkiezings- en jubileumjaar in 2015
Het afgelopen parlementaire jaar was voor de Eerste Kamer zowel een verkiezings- als jubileumjaar. In haar tweehonderdjarige bestaan heeft de Eerste Kamer zelden meer van zich doen spreken dan de afgelopen jaren. Belangrijke wetsvoorstellen dreigden er te stranden, waarmee de politieke rol die senatoren kunnen spelen duidelijker werd dan ooit.
De grote belangstelling voor de Eerste Kamer sinds het aantreden van het kabinet-Rutte I, dat vanaf het begin al geen meerderheid had in de senaat, geeft reden om het jaarboek Parlementaire Geschiedenis aan de Eerste Kamer te wijden.
Een bewogen geschiedenis
Dit Jaarboek belicht de Eerste Kamer vanuit verschillende invalshoeken. Aan bod komen onder meer de vraag naar haar meerwaarde, de wijze van verkiezing en haar politieke functioneren in heden en verleden. Ook de conventies, rituelen en gewoonten die gangbaar zijn onder senatoren worden belicht. Hoe overeenkomstig, maar tegelijk ook anders het Nederlandse debat over het bestaansrecht van de Eerste Kamer is in vergelijking tot dat in andere landen wordt ten slotte duidelijk uit een artikel over de afschaffing van de Deense senaat in 1953.
Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis
Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, gevestigd te Nijmegen, is een samenwerkingsverband van de Radboud universiteit en de Stichting parlementaire Geschiedenis te Den Haag. He centrum beoogt bij een breed publiek belangstelling te wekken voor de Nederlandse parlementaire geschiedenis, door naast wetenschappelijke bijdragen ook andere documenten te publiceren, zoals opiniestukken en egodocumenten. In dit Jaarboek komen niet alleen wetenschappers aan het woord, maar ook (oud-)politici en journalisten.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account