De man achter de muziek van de NSB
Melchert Schuurman studeerde muziek en leidde in de jaren twintig een muziekschool en een orkest in Alkmaar. In 1933 werd hij lid van de NSB. Hij componeerde een aantal bekende strijdliederen en stelde zangbundels samen voor de beweging. In 1942 ging Schuurman bij de Waffen-SS en vocht aan het Oostfront, waar hij zijn zoon verloor. Later kreeg Schuurman tien jaar cel voor zijn muzikale inspanningen voor de NSB.
De NSB en muziek
Biograaf Gerrit Valk schetst in ‘Pantsers stooten door, stuka’s vallen aan’ het leven van de trotse en gedreven Melchert Schuurman. Hoe raakte Schuurman in de ban van het nationaalsocialisme? Wat voor invloed had dit op zijn gezin? Hoe keek hij aan tegen het verlies van zijn twee zoons aan het oostfront? En hoe keek Schuurman na zijn detentie terug op zijn tijd bij de NSB? Op zulke vragen geeft deze biografie antwoord. Bovendien staat de relatie tussen de NSB en muziek centraal. De partij schonk veel aandacht aan NSB-liederen omdat het de motivatie van de leden en de sfeer tijdens de partijbijeenkomsten opzweepte. Ook in het leger speelde muziek een belangrijke rol.
Bronnen
‘Pantsers stooten door, stuka’s vallen aan’ is gebaseerd op persoonlijke brieven, herinneringen, foto’s en liedteksten van Schuurman uit het Regionaal Archief Alkmaar, die in de jaren negentig door toedoen van een onbekende verkoper in hun bezit kwam. Ook de enige nog in leven zijnde zoon van Schuurman, Ton, stelde een groot aantal familiegeschriften ter beschikking voor onderzoek. Ten slotte zijn bronnen uit het NIOD en het Nationaal Archief gebruikt om een juist beeld te kunnen schetsen van deze gedreven, muzikale man die met zijn obsessie voor het nationaalsocialisme en muziek de NSB diende.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account