Kwame Anthony Appiah
Kwame Anthony Appiah (1955) is een van de meest vooraanstaande en invloedrijke filosofen van onze tijd. Met zijn disciplineoverstijgende analyses werpt Appiah nieuwe licht op uiterst actuele morele vraagstukken, daarbij de controverse niet schuwend. Zijn werk is glashelder geschreven en toegankelijk voor een groot publiek.
Kosmopoliet
Appiah werd geboren in Londen als de zoon van de Ghanese advocaat en politicus Joseph Appiah en de Britse kinderboekenschrijfster Peggy Appiah. Hij bracht zijn jeugd door in Ghana, maar keerde terug naar Engeland voor zijn studie filosofie aan Cambridge.
Appiah doceerde aan Yale, Cornell, Duke, Harvard, Princeton en vele andere universiteiten in onder andere Ghana, Zuid-Afrika, Frankrijk en Duitsland. Momenteel is Appiah werkzaam aan de universiteit van New York waar hij is aangesteld als hoogleraar filosofie en recht.
Tussen Afrika en het Westen
De kosmopolitische achtergrond van Appiah is terug te vinden in de thema’s die in zijn boeken aan de orde komen. Appiah gebruikt de Afrikaanse en Westerse filosofie als kader om te reflecteren op een breed scala aan politieke, culturele en morele onderwerpen. In De erecode – Times boek van het jaar – komen Appiah’s morele, politieke en culturele filosofie op ingenieuze wijze bijeen. In een gebalanceerd betoog laat Appiah zien hoe morele revoluties plaatsvinden en zijn terug te voeren op het begrip eer.
Spinozalens
De Nederlandse vertaling van De erecode verscheen bij Boom naar aanleiding van de Spinozalens die Appiah in 2016 ontving. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een vermaard denker over ethiek en samenleving. Vanwege de scherpzinnige en overzichtelijke behandeling van gevoelige, maar buitengewoon belangrijke, onderwerpen zoals ras, racisme en identiteit zijn Appiah’s boeken niet weg te denken uit het huidige filosofische landschap. De jury van de Spinozalens noemde Appiah’s werk dan ook “het beste wat de menselijke geest te bieden heeft”.