De Fenomenologie van de geest, Hegels hoofdwerk uit 1807, is nu integraal beschikbaar in een uitmuntende vertaling van filosoof Willem Visser. Het boek is bewierookt en verguisd, maar niemand betwist dat het een van de belangrijkste werken is in de westerse filosofie.
In de Fenomenologie van de geest probeert Hegel de geschiedenis van de mensheid opnieuw te denken, in het licht van Kants grensverleggende Kritiek van de zuivere rede uit 1781. Hij beschrijft de verschillende stadia van de ‘geest’, beginnend bij de onmiddellijke waarneming en eindigend bij het absolute weten. Hegels geest is de ‘gedaante’ waarin de mens overgaat wanneer hij zichzelf overstijgt in het geheel van wereldgeschiedenis, dus van een enkel- en eenvoudig wezen in een universele, abstracte, het individu overstijgende dynamiek. De Fenomenologie van de geest is dan ook geen esoterisch, mystiek of theologisch boek.
Hegel is nogal eens getypeerd als een 'megalomaan' denker, een filosoof die al ons handelen en begrijpen wil vatten in een star systeem. Recente interpretaties van zijn grote werk uit 1807 wijzen echter juist veel meer op de open en revolutionaire structuur die eraan ten grondslag ligt. Veel hedendaagse lezers van de Fenomenologie stellen dat het boek de mens juist bescheiden stemt over zijn rol en betekenis in de wereld.
Hegels complexe Duits is nu voor het eerst volledig toegankelijk in helder Nederlands. Eindelijk kan de lezer in de eigen taal een oordeel vormen over dit veel bediscussieerde meesterwerk.
Lezen
'Er bestaat waarschijnlijk geen boek dat vaker is verweten dat het onleesbaar is. Toch is Fenomenologie van de geest van Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) zojuist integraal vertaald in het Nederlands. Het publiek zou weleens verrassend groot kunnen zijn. Want hoewel taaie kost, helpt deze filosofische klassieker ons om de voortwoekerende eurocrisis te doorgronden. [...] Voor politici zou de Fenomenologie van de geest moeten fungeren als een wake-up call. Met een eurocrisis die volop woedt, had het boek niet op een geschikter moment uitgegeven kunnen worden.'
–Trouw, juli 2013
‘Een formidabele vertaling, die je meevoert in Hegels zoektocht naar het absolute weten en zijn ‘betonnen humor’.'
– Arnold Heumakers in NRC Handelsblad.
'Met Willem Vissers prachtige vertaling van de Fenomenologie van de geest is een fantastische bijdrage geleverd aan het Nederlandstalige filosofische landschap.' - De leeswolf
Luisteren
Op 23 april 2013 werd Herman van Erp, auteur van het zojuist verschenen Profiel over Hegel op de Vlaamse Radio 1 geïnterviewd. Dit gesprek is via deze link terug te luisteren.
Een week eerder sprak Willem Visser in het het Amsterdamse radioprogramma Springvossen over zijn vertaling van de Fenomenologie. Deze uitzending luistert u terug via deze link.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account