Eigenlijk is het vreemd. Soms hebben grootschalige verandertrajecten in organisaties nauwelijks enig effect. En soms zie je dat organisaties zich razendsnel ontwikkelen, terwijl er helemaal geen formele verandertrajecten gaande zijn. Hoe kan dit?
In de conventionele (verander)managementliteratuur is het uitgangspunt dat organisatieverandering gemanaged moet worden. Als verandering niet gemanaged wordt, dan gebeurt er te weinig, zo is de gedachte. Het gaat dan niet snel genoeg. Of het gaat juist alle kanten op. Het is echter maar de vraag of organisaties zich alleen maar ontwikkelen door interventies van managers.
Je kunt het ook omdraaien en organisaties niet als het primaire resultaat beschouwen van datgene wat managers doen. Maar juist als resultaat van datgene waar alle mensen binnen en buiten de organisatie mee bezig zijn. De manager dus niet zien als het epicentrum van de verandering, maar hooguit als één van de vele spelers. Een belangrijke speler, zeker, maar niet de enige. Anders gezegd: hangt de wérkelijke ontwikkeling van organisaties af van de ‘hoofdzinnen’ (veranderplannen, visies, stippen aan de horizon en KPI’s) van het management, of juist ook van alles wat daaromheen (‘et-cetera’) gebeurt?
Daarover gaat dit boek: wat gebeurt er nu eigenlijk echt in de dagelijkse praktijk van organisaties en organisatieontwikkeling? En is dat sec het resultaat van managementprocessen, of ook van vele ándere dynamieken? Het et-ceteraprincipe (zie ook www.etceteraprincipe.nl) bevat veel nieuwe, theoretische en praktische inzichten omtrent organisatieverandering en -ontwikkeling. Het vestigt de aandacht op zaken die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven in de management- en veranderkundige literatuur.
In dit boek worden organisaties beschouwd als symmetrische, polycentrische, polyvalente en polyvocale processen, waarbij het gaat om macht, sociale netwerken, complexiteit, eilanden en eilandhoppen, veranderende verhalen, (stille) revoluties, zelforganisatie, onvoorspelbaarheid en onbeheersbaarheid. Centraal hierbij staat de paradox: hoe kan je de doelstellingen waar je voor staat realiseren, terwijl je eigenlijk maar relatief weinig controle hebt over alles wat er zich in en om de organisatie afspeelt?
Dit boek is bedoeld voor iedereen die met organisatieverandering en -ontwikkeling te maken heeft, van CEO’s, lijnmanagers of managers van stafafdelingen, tot ‘gewone’ medewerkers die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor hun organisatie en aspecten van hun werk of de organisatie willen verbeteren.
Voor docenten die de methode Het et-cetera principe gaan voorschrijven binnen hun hbo-opleiding hebben is er extra materiaal. U kunt dit materiaal opvragen bij de docentenservice via docentenservice@bua.nl.
Inleiding
1. Organisatie 3.0?
2. Het managementverhaal
3. Omdenken: naar een nieuw organiseermodel
4. De binnenkant van de petrischaaltjeswereld
5. Eilandhoppen
6. Tekstwebben en betekeniswolken
7. Relatienetwerken
8. Macht
9. Organisatieontwikkeling
10. Collectieve actie
11. Leiderschap als emergent proces
Index
Voor docenten die de methode Het et-cetera principe gaan voorschrijven binnen hun hbo-opleiding hebben is er extra materiaal.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account