Michel Foucault (1926-1984) behoort tot de grootste Franse denkers van de twintigste eeuw. Zijn werk over de waanzin, de gevangenis en 'de zorg voor zichzelf' zijn van grote invloed geweest op de filosofie, maar ook op de sociale- en menswetenschappen.
Foucault benadert wijsgerige vraagstukken vanuit een historisch perspectief. Zijn kenmerkende archeologische aanpak is erop gericht de filosofische fundamenten van onze kennis bloot te leggen. Deze methode heeft geleid tot baanbrekende inzichten over het subject, waarheid en macht, die de filosofie tot op de dag van vandaag ingrijpend hebben veranderd.
Machiel Karskens leidt de lezer in Foucault langs de belangrijkste ideeën van de Franse filosoof. Hij bespreekt diens leermeesters en gaat in op de erfenis van deze veel te vroeg overleden grootheid.
Het werk van Foucault wordt al sinds de jaren zeventig veel gelezen in Nederland. Bij Uitgeverij Boom verschenen onlangs heruitgaven van Foucaults Geschiedenis van de waanzin, Geboorte van de kliniek en De woorden en de dingen. Daarnaast verschenen de gebundelde collegereeksen De moed tot waarheid en De geboorte van de biopolitiek.
Luisteren
Op 23 april 2013 werd Machiel Karskens in het programma Springvossen op Amsterdam FM geïnterviewd over zijn boek Foucault. Dit gesprek is via deze link terug te luisteren.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account