Diepgaande analyse van de zingevingscrisis van de westerse wereld, door de grondlegger van de fenomenologie. Verhelderend en onverminderd actueel.
De crisis van de Europese wetenschappen en de transcendentale fenomenologie is een van de hoofdwerken van Edmund Husserl. In dit invloedrijke boek komt Husserl tot de conclusie dat de westerse wereld in een zingevingscrisis verkeert. Hij toont aan dat er een diepe kloof is ontstaan tussen de 'leefwereld' en de wetenschap.
De wetenschap, die in eerste instantie ontwikkeld is om de wereld te begrijpen, is een instrument geworden dat ons in ons dagelijkse bestaan voorhoudt dat wij 'er niets van begrijpen'. In De crisis gaat Husserl eerst na hoe dit gefragmenteerde en lege wetenschapsbeeld is ontstaan. Vervolgens presenteert hij in het tweede deel van het boek zijn fenomenologische methode als oplossing voor de crisis.
Husserl wordt gezien als de grondlegger van de fenomenologie, de filosofische stroming die zich richt op de verschijnselen zoals mensen die waarnemen en ervaren. De fenomenologie heeft een ongekende doorwerking gehad in de twintigste eeuw en speelt tot op de dag van vandaag een cruciale rol in wijsgerige debatten.
De erfgenamen van Husserls denken vinden we in de hermeneutische fenomenologie, die werd ontwikkeld door Martin Heidegger en uitgewerkt door Hans-Georg Gadamer en Paul Ricoeur. Ook het door Jacques Derrida ontwikkelde deconstructiedenken vindt zijn oorsprong in een reflectie op Husserls fenomenologie, en het werk van beroemde fenomenologen als Emmanuel Levinas, Maurice Merleau-Ponty, Jean-Paul Sartre en Jean-Luc Marion is ondenkbaar zonder Husserl.
Tegenwoordig is Husserls fenomenologische methode bovendien een onmisbare gesprekspartner in de zogenaamde philosophy of mind of cognitiefilosofie.
Oorspronkelijke titel: Die Krisis der europäischen Wissenschaften unde die transzendentale Phänomenologie
Vertaling & annotatie: Willem Visser
Voorwoord: Gert-Jan van der Heiden & Sanem Yazıcıog˘lu
'Vandaag de dag is dat niet minder problematisch dan in de jaren dertig waarin Husserl zijn waarschuwende tekst schreef. Mensen die oprecht denken dat verliefdheid ‘eigenlijk’ een stofje in het brein is, moet je niet allemaal tegelijkertijd op de thee krijgen. Zij hebben ongelijk – maar ga hun dat maar eens uitleggen. Dat hoeft ook niet. Daar hebben wij nu deze voortreffelijk uitgegeven vertaling van Husserl voor.' – Ger Groot in NRC Handelsblad ●●●●●
'Wetenschappers gaan ervan uit dat ze de wereld kunnen begrijpen als een objectief gegeven. Edmund Husserl laat zien dat ze voorbijgaan aan de gelaagdheid van hun eigen ervaring.' – Filosofie magazine
'De crisis van de Europese wetenschappen en de transcendentale fenomenologie mag gerust het filosofisch testament van Edmund Husserl genoemd worden.'
'Verblind door het "succes" van hun abstracte en formele constructies miskennen de wiskundige objectieve natuurwetenschappen wat ze aan het concrete natuurlijke leven te danken hebben en dat ze zelf het werk zijn van transcendentale subjecten. [...] Husserls Krisis toont dit op een overtuigende manier aan door een analyse van Galilei en meer algemeen van de Cartesiaanse wetenschap.' – De uil van Minerva, tijdschrift voor Geschiedenis en Wijsbegeerte van de Cultuur
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account