Prins Johan Willem Friso van Oranje-Nassau (1687-1711) verdient een moderne biografie. Voor zover hij vandaag de dag nog bekend is, komt dat door zijn tragische dood. In 1709 speelde Friso in de oorlogen tegen de Zonnekoning als generaal van de infanterie een omstreden rol bij Malplaquet, een veldslag die in omvang groter was dan bijvoorbeeld die van Waterloo. Ook aan deze grote slag besteedden historici in ons land weinig aandacht.
Friso stamde in de mannelijke lijn af van Jan van Nassau en via de vrouwelijke van Willem van Oranje. Via hem loopt de lijn naar het huidige huis van Oranje.
Boeiend is dat Friso’s leven vol tegenstellingen was. Aan de ene kant de wreedheid van de slagvelden en de ranzigheden van de oorlogen en aan de andere kant het verfijnde hofleven en de hoogadellijke etiquette met pruik, bal, amourette en flirt. Net als dat van Willem van Oranje werd het leven van Friso door een onverwachte erfenis bepaald. Zijn levensloop blijkt alle kenmerken van een klassieke tragedie te vertonen, vanwege de omstandigheden waar hij niet tegenop kon.
Ronald de Graaf (Hardegarijp, 1961) is historicus en verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede. Hij is gepromoveerd op Oorlog om Holland, 1000-1375 (1996). Later verschenen Oorlog, mijn arme schapen (2004) en De prins. Willem van Oranje, 1533-1584 (2018). Hij werkt nu aan een biografie van hertog Karel van Gelre (1467-1538).
‘Uit alles blijkt dat Ronald de Graaf de tijd van Willem goed kent’ – De Volkskrant
‘Ronald de Graaf is de eerste auteur die heeft geprobeerd om Willem van Oranje menselijk te duiden en dat is hem gelukt’ – Hans Renders in ‘Met het oog op morgen’, Radio 1.
Gemiddelde lezersbeoordeling ★★★★★ – Hebban.nl
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account