Teamcoaching is een krachtig middel om teams in staat te stellen hun doelen te realiseren en zich duurzaam te ontwikkelen. Daarbij kan een teamcoach werkmodellen inzetten, zodat het team zich een ritme van leren, afstemming en bekwaamheid eigen kan maken. Werkmodellen kunnen ook worden gebruikt om het team een breder perspectief van kijken te bieden. En het gaat om meer: de essentie is om met elkaar in gesprek te raken, te leren van en met elkaar. Praktijkboek teamcoaching, aan de slag biedt de teamcoach de handvatten die nodig zijn om het teamleren te bevorderen.
Deze herziene editie bevat een schat aan oefeningen en werkmodellen. Zij helpen de teamcoach de eigen bekwaamheid en professionele ruimte als systeemgericht teamcoach te vergroten. De coach kan zo het lerend vermogen van het team en de prestaties activeren richting zelfsturing. Afhankelijk van je eigen leerbehoefte start je met de basiskennis uit deel 1 om je een gedegen basishouding als systeemcoach eigen te maken, of met de werkvormen in deel 2, die je kunt inzetten bij een bestaand team waarmee je nu aan de slag bent.
Wat is teamcoaching?
Opbouw van het boek
Gehanteerde leervormen en werkmodellen
Deel 1 Aan de slag om competenter te worden als professioneel teamcoach
1 Een nadere kennismaking met teams, en hoe teamcoaching daarbij aansluit
2 Begrippenkader en competentieprofiel zelfsturende teams
3 Het profiel van de teamcoach
4 De basishouding van een teamcoach
5 Systeemdenken als belangrijkste kader
6 De vijf kritieke succesfactoren (KSF’s) als kompas
7 Aanvang van het teamcoachtraject
8 Tijdens het teamcoachtraject: basismodellen voor de teamcoach
9 Tijdens: het teamcoachen van een M1-team
10 Tijdens: het teamcoachen van een M2-juniorteam
11 Tijdens: het teamcoachen van een M3-team
12 Tijdens: het teamcoachen van een M4-team
13 Tijdens: het coachen van niet-functionerende teams
14 Afronding van een teamcoachtraject
Deel 2 Werkmodellen voor teamcoaching
Werkmodellen bij aanvang van een teamcoachtraject
Werkmodellen bij M1-team
Werkmodellen bij M2-team (hoofdstuk 10)
Werkmodellen voor M3-team (hoofdstuk 11)
Werkmodellen voor een M4-team (hoofdstuk 12)
Werkmodellen voor het teamcoachen van niet-functionerende teams
Werkmodellen bij Afsluiting van een teamcoachtraject (hoofdstuk 12)
Bijlagen
Over de auteurs
Bronverwijzing
Het praktijkboek teamcoaching aan de slag is de geheel herziene editie van het boek uit 2001/2005 (Werkboek Teamcoaching. En nu ECHT aan de slag). En geheel herzien is het.
Het boek bestaat uit twee delen. Het eerst biedt een grote hoeveelheid aan leervormen om de eigen bekwaamheid van de teamcoach te vergroten. Dit is bedoeld om je een stevige basishouding als systeemcoach eigen te maken.
Je vindt steeds kennis- en toepassingsvragen, mogelijkheden om zelf competenter te worden en te reflectie-suggesties. De 72 oefeningen/leervormen zijn kort en krachtig omschreven en bieden de teamcoach en haar/zijn teams tal van mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Ze zijn onderverdeeld in de verschillende fasen en belangrijke aandachtspunten van het teamcoachingsproces.
Het tweede deel reikt je werkmodellen aan die je tijdens het coachen van bestaande teams teams kunt inzetten in het leerproces tijdens de ontwikkeling van een zelfsturend team. 43 duidelijk omschreven modellen met doel, inzetmogelijkheden en de benodigde tijd.
Er wordt steeds verwezen naar betreffende paragrafen uit het boek Aan de slag met teamcoaching zodat je onderliggende theorie er, indien gewenst, gemakkelijk bij kunt zoeken.
Dit boek is niet geschikt om in één ruk uit te lezen. Het is een geweldige hulp bij je voorbereiding op teamcoachingbijeenkomsten, om je eigen aanpak nog eens kritisch tegen het licht te houden, je kennis en handelingsmethodieken op te frissen, jezelf als teamcoach verder te ontwikkelen én om die leermiddelen en oefeningen in te zetten die het beste passen bij een specifiek coachingstraject.
Ik koester dit boek en zal er veel gebruik van maken!
Philine Spruijt coach, trainer, auteur www.pstc.nl www.coachingcarrousel.com
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account