Op donderdag 18 april 2024 is Giftig gedoe op de werkplek van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2024. "Dit boek verrijkt het maatschappelijk debat rondom grensoverschrijdend gedrag en stelt de aanpak ervan ter discussie."
Het is niet te geloven. Jaarlijks zijn er bijna 2,5 miljoen incidenten met giftig gedoe op de werkplek. Waar gaat het dan om? Wat houdt giftig gedoe in en waar komt het vandaan? Welke patronen zijn erin te onderkennen? Waarom is het thema ineens zo actueel? Maar vooral ook, hoe kunnen we het voorkomen en bestrijden? Wat is het antigif dat kan zorgen voor een sociaal en psychologisch veilig werkklimaat?
Deze vragen worden in dit boek op meeslepende, goed onderbouwde en vooral praktische wijze beantwoord. De auteurs laten zien hoe giftig gedoe op de werkplek ontstaat en in stand wordt gehouden. Zij geven daarnaast tal van praktische tips en tools om giftig gedoe te voorkomen en effectief te bestrijden. Giftig gedoe op de werkplek is een must-read voor iedereen die aan de sociale en psychologische veiligheid binnen teams en organisaties wil werken.
Op donderdag 18 april 2024 is Giftig gedoe op de werkplek van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2024.
Uit het juryrapport: "Dit boek verrijkt het maatschappelijk debat rondom grensoverschrijdend gedrag en stelt de aanpak ervan ter discussie. De jury is onder de indruk van de genuanceerde blik op dit onderwerp, het handelingskader en van het lef van de auteurs om de huidige aanpak - die zich vooral richt op de ‘dader’ - ter discussie te stellen."
Giftig gedoe op de werkplek is ook genomineerd voor het Ooa-Sioo Boek van het Jaar >
Inleiding
Hoofdstuk 1 De werkplek als warzone
Hoofdstuk 2 Reis door de jungle van giftig gedoe
Hoofdstuk 3 De Destructieve Vijf van giftig gedoe
Hoofdstuk 4 De actualiteit van giftig gedoe
Hoofdstuk 5 De voedingsbodem van giftig gedoe
Hoofdstuk 6 De grillige dynamiek van giftig gedoe
Hoofdstuk 7 Verdwaald in een mistig doolhof
Hoofdstuk 8 Responsiviteit: inspelen op giftig gedoe
Hoofdstuk 9 Safety by design
Uitleiding
Verwijzingen
Literatuur
Werkgeluk is het ultieme streen, tegenwoordig. Maar in de praktijk zijn veel mensen diep ongelukkig op de werkvloer, bijvoorbeeld omdat die ene collega zich dag in, dag uit misdraagt. Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo schreven er een boek over.
Lees verder op Trouw.nl.
Hoe bereik je een werksfeer waarin je teamleden hun ideeën, vragen, zorgen en fouten durven te uiten? Leiders moeten met hun eigen, dominante positie de veiligheid in het team niet in de weg staan. ‘Het initiatief ligt altijd bij jou.’
Lees verder op FD.nl.
Het onderzoek naar misstanden bij The Voice was niet onafhankelijk. Dat moet een wake-upcall zijn voor overheid en regeringscommissaris Hamer om snel richtlijnen op te stellen voor de onderzoeksmarkt naar sociale onveiligheid.
Lees verder op volkskrant.nl.
Giftig gedoe op de werkplek: het komt zoveel vaker voor en is zoveel dieper geworteld dan de incidenten met het slachtoffer en de dader in de spotlight. Met hun boek 'Giftig gedoe op de werkplek' zetten Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo de breedstraler aan: "Het is nooit één rotte appel; de hele mand is rot."
Lees verder op LeidschDagblad.nl.
Mag je nog tegen een medewerkster zeggen dat ze een mooie jurk aan heeft? Volgens deskundigen worstelen leidinggevenden met het bespreken en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Lees verder op dvhn.nl.
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer gaat door, zoals nu ook bij NOS Sport blijkt. Dat komt omdat de aanpak slappe hap is, zeggen Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo.
Lees verder op NRC.nl.
"In die vijftien jaar is er vooral weggekeken door de leiding, wat giftig gedrag mogelijk maakt", zegt Caroline Koetsenruijter, die organisaties leert om te gaan met agressie op de werkvloer. "Dat leidt tot giftige acceptatie, waardoor omstanders het gedrag gaan normaliseren en denken dat hier toch niets aan te doen is."
Lees verder op RTLnieuws.nl.
Hans van der Loo was te gast in Met het Oog op Morgen. Speel hier de uitzending af (vanaf minuut 13:45).
Een jaar na de ‘Boos’-uitzending over misstanden bij ‘The Voice’ staat grensoverschrijdend gedrag bij menig bedrijf op de agenda. Maar verandert er ook wat?
In dit artikel is Caroline Koetsenruijter aan het woord. Lees het hele artikel op FD.nl.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account