Dit ITGG-protocol is opgenomen in de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming over kinderen en adolescenten met een problematische gehechtheidsrelatie. Het behandelprotocol kent drie fasen: Tijdens de eerste fase bouwt de ITGG-therapeut een gehechtheidsrelatie op met het kind. Tijdens de tweede fase past de therapeut gedragstherapie toe, om nog resterende probleemgedragingen te vervangen door adaptiever, vervangend gedrag. De derde fase wordt gebruikt om in samenwerking met de dagelijkse begeleiders of opvoeders het behandelresultaat te generaliseren en te verankeren in het dagelijkse leven.
ITGG is bedoeld voor kinderen met meervoudige beperkingen en ernstige problemen met gehechtheid en gedrag, bij wie eerdere interventies gericht op de dagelijkse begeleiding en de leefsituatie niet effectief zijn gebleken. Het gaat derhalve om een kleine, diverse groep.
De behandeling wordt drie uur per week aangeboden (met de uren verspreid over de week) in de dagelijkse leefomgeving van het kind. De totale duur van de behandeling kan tot een jaar zijn.
Volgens de DSM is er sprake van een reactieve hechtingsstoornis (reactive attachment disorder, RAD) wanneer een kind tijdens momenten van stress (bijna) geen gehechtheidsgedrag naar de ouder of verzorger laat zien. Kinderen met RAD richten zich tijdens deze momenten (bijna) niet op de ouder of verzorger voor het verkrijgen van troost, ondersteuning, bescherming of verzorging. Ze reageren ook (bijna) niet op de troost die door de ouder of verzorger wordt geboden. Deze kinderen tonen weinig of geen affectie of positieve emoties naar de ouder of verzorger tijdens dagelijkse verzorgingsmomenten.
Zonder dat er een duidelijke aanleiding voor is, zullen kinderen met RAD angst, verdriet of geïrriteerdheid laten zien. De ontwikkelingsleeftijd van deze kinderen is hoger dan negen maanden. De ontreddering van deze kinderen gaat meestal gepaard met ernstige emotionele en gedragsproblemen, en tast hun kwaliteit van bestaan sterk aan.
Over deze behandeling is ook een gratis te downloaden boek beschikbaar, Gehechtheidstherapie, met praktijkvoorbeelden van ITGG bij mensen met een visuele-en-verstandelijke of verstandelijke beperking. Daarnaast is deze behandeling opgenomen in de databank Kennis over Zien.
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.
Auteurs van dit protocol: Paula Sterkenburg en Carlo Schuengel
De standaard psychologische behandelingen zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen altijd bij de hand!
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account