In het voorjaar van 2020 komt het maatschappelijk leven met een schok tot stilstand. Het coronavirus is aan een wereldwijde opmars bezig en confronteert nationale en internationale gemeenschappen met een gezondheidscrisis waarvoor geen scenario’s voorhanden zijn. Coronamaatregelen volgen elkaar snel op om de besmettingen terug te dringen. Tijd voor reflectie is er amper.
Dit boek is een poging om de impact van de coronacrisis op de Nederlandse samenleving beter te begrijpen. Het richt de blik specifiek op de sociaalmaatschappelijke en juridische aspecten van de crisis. Hoe beïnvloedt de pandemie de rechtspraak? Wat zijn de gevolgen van de maatregelen voor de openbaarheid van strafzittingen? Wat doet social distancing met mensen die zich, bijvoorbeeld vanwege huiselijk geweld, al in een onveilige situatie bevinden? Welke metaforen gebruiken Nederlandse politici om de pandemie te duiden? Hoe bieden cultuuruitingen, zoals films en romans, houvast in de omgang met de pandemie? En hoe werd in het verleden eigenlijk omgegaan met epidemieën?
De coronapandemie heeft ‘veiligheid’ vooral tot een medisch vraagstuk gemaakt. De auteurs laten in dit boek zien dat andere aspecten van zowel de openbare als persoonlijke veiligheid niet buiten beeld mogen vallen, willen we volgende pandemieën het hoofd kunnen bieden en beter leren ‘dansen’ met het virus.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account