Ben Furman en Tapani Ahola hebben vele jaren ervaring met het begeleiden van mensen, het coachen van teams en het adviseren van organisaties volgens de principes van de oplossingsgerichte psychologie. In de jaren negentig hebben zij daarvoor een systematische methode ontwikkeld die zij reteaming noemen.
Reteaming is een oplossingsgerichte, stapsgewijze procedure voor het versterken van de motivatie en het sturen van veranderingsprocessen op basis van samenwerking. Met deze methode kunnen individuele personen, maar ook teams en hele organisaties, geholpen worden bij het oplossen van problemen en het tot stand brengen van gewenste veranderingen.
Tot dusver is het volgen van een trainingseminar over reteaming de enige manier geweest om reteaming te leren. Maar met het uitbrengen van dit boek worden de ins en outs van de methode toegankelijk voor iedereen die graag wil leren hoe de principes van de oplossingsgerichte psychologie kunnen worden toegepast om de motivatie te versterken, een vorm van samenwerking op te bouwen, problemen op te lossen, veranderingsprocessen te sturen en doelen te bereiken.
1. Wat is reteaming?
2. Wat is er zo bijzonder aan reteaming?
3. De vijf motivatiefactoren
4. Een overzicht van reteaming
5. Reteaming: het proces stap voor stap
6. Reteaming bij het oplossen van problemen
7. Reteaming in kleine groepen met persoonlijke doelen
8. Reteaming en het coachen van teams
9. Even bijkomen: organisaties laten herstellen van grote veranderingen
10. Een beoordeling overleven: omgaan met de uitkomsten van onderzoek naar de werksituatie
11. Reteaming in het klein
12. Reteaming om tegenspoed in het leven te overwinnen
Acupunctuur?
Reteaming is een coachingsmethode die is gebaseerd op appreciative inquiry en op de oplossingsgerichte therapie. Volgens de omslag en inleiding van het gelijknamige boek kan de methode van nut zijn bij individuen, teams en zelfs hele organisaties. Met die brede scope is het de vraag of Reteaming - Oplossingsgericht werken als veranderstrategie wel voldoende de diepte ingaat.
De positionering van Reteaming - Oplossingsgericht werken als veranderstrategie brengt me een beetje in verwarring. Hoe komen de auteurs erbij om zo’n brede werkingsclaim te doen bij een methode die in krap 130 pagina’s uiteengezet kan worden? Het doet denken aan de claims van acupunctuur. De verklaring ligt in de ontstaansgeschiedenis van reteaming. Ben Furman en Tapani Ahola, de auteurs van ‘Reteaming’ en bedenkers van het concept, hielden zich in de jaren negentig al bezig met individuele therapie op basis van oplossingsgerichte psychologie. In de loop der jaren verschoof hun cliëntèle echter steeds meer in de richting van teams en uiteindelijk zelfs complete organisaties. Furman en Ahola hoefden niet veel te veranderen om met de grotere eenheden aan de slag te gaan. Althans, dat vinden ze zelf.
Ondanks de serendipiteit van de vondst snijdt de methode echter hout. Reteaming kan worden toegepast bij probleemoplossing, terwijl veel coachingsmethoden gebaseerd op positiviteit problemen juist mijden als de pest. Zo niet bij reteaming. Het doel – oplossingen realiseren – wordt meteen uitgesplitst in twaalf heldere stappen. Een aantal daarvan ligt behoorlijk voor de hand en komt ook voor in andere coachingsmethoden. Denk aan ‘uitdagende doelen stellen’ en ‘evalueer’, maar het zijn stappen als ‘vooruitgang vinden, onderkennen en voorspellen’, ‘supporters werven’ en ‘iets beloven’ die reteaming bijzonder maken. De auteurs bieden opdrachten, voorbeeldvragen en werkvormen om de stappen hanteerbaar te maken.
De praktische opzet van het boek zorgt ervoor dat je er als manager meteen mee aan de slag kunt. Voor coaches vrees ik echter dat de geboden stof wat te dun is. Dat ligt vooral aan de insteek van het boek. De auteurs hoeven hun methode niet meer te bewijzen, en dus zijn de voorbeelden in het boek volledig ontdaan van herkenningspunten en enkel ter inspiratie opgenomen. De auteurs hebben dertig jaar ervaring met de methode, maar komen nergens met concrete cases. Hierdoor is het lastig in te schatten of reteaming wel past bij de organisatiecultuur van uw cliënt of organisatie. Ook de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt in elke vorm. Er is veel geschreven over de toepassing van oplossingsgerichte psychologie en appreciative inquiry. Zowel met betrekking tot management en coaching. Maar Furman en Ahola doen net alsof ze de enigen zijn die hiermee bezig zijn. Dit alles betekent dat ‘Reteaming’ amper een kader biedt om zelf te komen tot de toepassingen ervan.
Aan de andere kant is ‘Reteaming’ een mooie introductie op een interessant huwelijk tussen probleemoplossend denken en appreciative inquiry. Zeker voor managers en coaches die al werken met een positieve insteek.
Deze recensie is geschreven door Justin van Lopik.
Met de reteamingmethode zorgt u voor hoop en optimisme. In de jaren negentig ontwikkelden Ben Furman en Tapani Ahola deze systematische methode voor oplossingsgerichte psychologie. Zij hebben vele jaren ervaring met het begeleiden van mensen, het coachen van teams en het adviseren van organisaties volgens de principes van de oplossingsgerichte psychologie. `Reteaming` is een aardige kennismaking, maar mist diepgang.
Reteaming is een generieke, multifunctionele methode, die bedoeld is om individuele personen en groepen mensen te helpen ten goede te veranderen. De gecoachte leert makkelijker doelen te stellen, zijn motivatie te vergroten en de samenwerking te versterken die nodig is om die doelen te bereiken. Ben Furman en Tapani Ahola beschrijven de twaalf stappen hiervoor in `Reteaming`.
Reteaming is anders dan andere vormen van (organisatie)ontwikkeling omdat het heel veel hoop en optimisme genereert. Ook mensen die gefrustreerd en gedemoraliseerd zijn krijgen vaak nog hoop en worden optimistisch wanneer zij de stappen van het reteamingproces doorlopen. Ook bouwt dit motivatie op. En als gevolg van de ontspannen sfeer die door reteaming ontstaat, wordt ook hun creativiteit bevorderd. Hierdoor wordt samenwerking en harmonie tussen mensen versterkt.
Het boek `Reteaming` geeft het proces van twaalf stappen weer, door eerst een kort overzicht van die stappen te geven. Daarna worden alle stappen duidelijk omschreven. Met voorbeelden van coach- en cliëntgesprekken, of van een coach met een team. Daarna wordt omschreven wat de zin is van elke stap en hoe u deze uitvoert. De auteurs ronden de omschrijving af met een opdracht.
Daarna beschrijven de auteurs wat reteaming kan doen bij het oplossen van problemen. Op dit punt verschilt de methode van andere vormen van organisatieontwikkeling, bijvoorbeeld van de methodiek van Appreciative Inquiry, omdat daarbij nooit vanuit probleemoplossing wordt gewerkt.
De schrijvers geven tot slot nog wat toepassingsmogelijkheden en sluiten af met een mooie oefening voor mensen die iets vervelends hebben meegemaakt. Met deze oefening kunnen ze hun nieuwe toekomst oppakken en weer werken aan nieuwe doelen.
Gelukkig beschrijven de auteurs hun methode niet alleen vanuit de therapeutische hoek. Ik mis wel diepgang; de schrijvers laten net voldoende van hun methodiek zien om u nieuwsgierig te maken. Zodat u daarna werkboeken gaat kopen of een reteamingcoach zoekt.
Of `Reteaming` voldoende houvast geeft aan mensen die het als zelfhulpboek lezen, vind ik moeilijk in te schatten. Er staan wel veel oefeningen in, dus het zou moeten kunnen.
Voor de leek een leuk boek om te lezen. Maar voor psychologen en psychiaters bevat het onvoldoende theoretische onderbouwing. Er kan mij niet genoeg oplossingsgericht gewerkt worden, dus een vorm als reteaming is altijd goed en welkom. Zelf heb ik liever meer theorie - meer teruggrijpen naar ervaringen en uitleg waarom bepaalde dingen werken zoals ze werken.
Deze recensie is geschreven door José W. Otte, oprichtster en eigenaar van MIZU. Met haar organisatie helpt ze leiderschap en talent te ontwikkelen door middel van de Appreciative Inquiry methode (AI). Otte heeft een MBA van de Kingston University te Londen en doet momenteel onderzoek naar leiderschap en talent ontwikkeling.
Alhoewel Ben Furman en Tapani Ahola al jaren bezig zijn met het geven van reteamingseminars is dit pas hun eerste boek over dit onderwerp. Reteaming is een veranderingsmethode, een methode om een doel te bereiken, zowel geschikt voor individuen als voor groepen.
Reteaming is een stapsgewijze oplossingsgerichte benadering. Er wordt gewerkt met een 12 stappenprogramma. In het boek wordt er eerst een kort overzicht gegeven van de verschillende stappen. Deze worden daarna uitvoerig beschreven en geïllustreerd door voorbeelden. Iedere stap wordt afgerond met een opdracht.
Tevens wordt er besproken hoe men reteaming kan toepassen bij het coachen van groepen en teams. Zo is een hoofdstuk is gewijd aan hoe we kunnen werken met personen die eerder probleemgericht zijn dan doelgericht. ‘Omdoelen’ is hier het kernwoord, of hoe je een probleem ombuigt naar een werkbaar doel...
Voor diegenen die het boek eerder willen gebruiken als zelfhulpboek wordt er uitgelegd hoe je reteaming kan gebruiken om tegenspoed in je leven te overwinnen.
Methodisch gezien kan je het boek situeren in de categorie ‘starten met oplossingsgericht werken’.
De basistechnieken van het oplossingsgericht werken worden uitgelegd en er zijn oefeningen voorzien, maar er wordt niet diep ingegaan op andere coachingstechnieken zoals werken met weerstand en dergelijke.
Reteaming is duidelijk een positief boek, maar met oog voor de dagdagelijkse realiteit. Er wordt stilgestaan bij het feit dat doelen halen niet altijd makkelijk is. Dat je je moet voorbereiden op tegenslagen. Tevens wordt er uitgelegd waarom succes vieren zo belangrijk is.
Als zelfhulpboek voor starters vind ik het een goed boek. Voor meer onderlegden denk ik dat het eerder een ‘check-up’ document is; een handleiding om de stappen toe te passen. Voor professionals die al kennis hebben van oplossingsgerichte technieken en/of NLP is het methodisch kader interessant maar biedt het, volgens mij, wat te weinig diepgang. Naast dit boek zijn er ook werkboeken voorhanden. Meer info: www.reteaming.com.
Deze recensie is geschreven door Franky Luca, leerlingenbegeleider en coach/counsellor.
Ben Furman en Tapani Ahola hebben vele jaren ervaring met het begeleiden van mensen, het coachen van teams en het adviseren van organisaties volgens de principes van de oplossingsgerichte psychologie. In de jaren negentig hebben zij daarvoor een systematische methode ontwikkeld die zij reteaming noemen.
Reteaming is een oplossingsgerichte, stapsgewijze procedure voor het versterken van de motivatie en het sturen van veranderingsprocessen op basis van samenwerking. Met deze methode kunnen individuele personen, maar ook teams en hele organisaties, geholpen worden bij het oplossen van problemen en het tot stand brengen van gewenste veranderingen. Tot dusver is het volgen van een trainingseminar over reteaming de enige manier geweest om reteaming te leren. Maar met het uitbrengen van dit boek worden de ins en outs van de methode toegankelijk voor iedereen die graag wil leren hoe de principes van de oplossingsgerichte psychologie kunnen worden toegepast om de motivatie te versterken, een vorm van samenwerking op te bouwen, problemen op te lossen, veranderingsprocessen te sturen en doelen te bereiken.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account